Helmer Linderholm – historiska romaner av världsklass

Om man vill läsa en svensk historisk roman av riktigt hög kvalitet och redan har läst
Fridegårds Trägudars land och Frans G. Bengtssons Röde Orm, vad skall man gå vidare med?

En författare jag hittat som kan vara intressant är Helmer Linderholm.
Linderholm debuterade på fyrtiotalet och slog igenom som författare i slutet på femtiotalet
med romanen Den sköna flodens land.  Han skrev nästan enbart historiska romaner eller andra verk som behandlar eller utspelar  sig i flydda tider. De handlade bland annat om Gotländska vikingar, indianer, Sveriges koloni i Amerika ‘Nya Sverige’, Bergslagen och Svedjefinnar. I slutet på fyrtiotalet skrev han två samtidsromaner som
skildrar andra världskriget, de verkar vara intressanta men jag har inte läst dem än.

Vad var det då som gjorde Linderholm så bra som författare? Han hade humor, berättartalang och uppenbarligen ett mycket stort intresse för historia. Han skrev berättelser med oväntade vändningar i intrigen, han hade sinne för dramatiska, mäktiga och ibland kusliga scener. Han kunde beskriva personligheter på ett psykologiskt trovärdigt sätt.

Det är märkligt att ingen av hans böcker filmatiserats, flera gånger under läsningen av
hans böcker har jag tänkt att detta måste vara perfekt att göra film på! Många dramatiska
scener som borde vara tacksamma att filma.

Jag är verkligen ingen expert på Linderholms författarskap, det är än så länge bara fyra av
hans böcker jag har läst. Den första var Den sköna flodens land som av en del verkar anses som hans bästa bok. Det är möjligt att den är det, jag tyckte verkligen den var bra från den första sidan till den sista. Den handlar om teologistudenten Anders Ramenius som på grund av otur och ödets nycker hamnar i Sveriges Amerika-koloni Nya Sverige.

En annan bok jag läst är Kalkugnen flammar. Den handlar delvis om något som nyligen orsakat rubriker i pressen – kalkindustri på Gotland. Huvudpersonen är Barbe Båtelsdotter, en mycket stark personlighet som går mot strömmen och vägrar arbeta vid den hälsovådliga kalkugnen. Boken börjar ganska bra,  men när man läst ungefär hälften av berättelsen lyfter den till mästarklass.
Detta att boken blir bättre mot slutet tycker jag är lite ovanligt, jag märkte samma sak med
två andra böcker jag läst av Linderholm. Det är tyvärr väldigt vanligt med böcker som börjar bra men där författaren inte orkar hela vägen. Slutet blir gärna fyllt av klyschor, orimliga sammanträffanden, tappade intrigtrådar och den spänning som byggs upp falnar. Men den fällan faller inte Linderholm i, i alla fall inte i de fyra böcker jag läst.

Omslaget till romanen Kalkungnen flammar

Jag har också läst Lammet och stormbocken och Sankte Olufs yxa. De är de två första delarna i en trilogi om Gotlands medeltid. Lammet och stormbocken kändes lite rörig av till, särskilt i början. Ibland önskade jag att boken var tjockare så att vissa saker hade blivit bättre skildrade, den kändes lite komprimerad.
Sankte Olufs yxa tyckte jag led lite av samma problem, men i mindre grad. Ändå är det väldigt läsvärda och inspirerade romaner. Vissa kapitel är helt i klass med Den sköna flodens land.

Idag verkar Helmer Linderholm vara en ganska bortglömd författare. Varför? En orsak kan vara att han fick sitt genombrott som författare när han var över fyrtio och dog förhållandevis tidigt, sextiosex år gammal.
Det verkar som upplagorna ökade mot slutet av hans liv, men han hann kanske aldrig få det det där jättestora genombrottet som författare. Det kan också ha spelat in att han bodde en bra bit från den stora kulturmetropolen Stockholm. Språket i hans böcker var bitvis gammaldags och med en viss förkärlek för dialektord(?); “skogsbisse”, “sojdebrännare”. Det gillar jag, men det är kanske svårsmält för vissa läsare.
Ingen av hans böcker har filmats, något som hjälpt andra författare i samma generation till större popularitet.

Tyvärr är många av Linderholms böcker svåra att få tag på idag. Några få titlar, bland dem Svedjefolket, Den sköna flodens land och Kalkugnen flammar är lätta att få tag på genom Bokbörsen eller Antikvariat.net.

Många andra är mycket svåra  att hitta.

Han hör inte till de författare vars böcker är lätta att hitta på loppisar, i alla fall inte här i Västra Götaland. Tro mig, jag har letat överallt känns det som! På välsorterade antikvariat har jag haft lite bättre tur. Just nu letar jag efter Gutabaggen kämpar så jag kan läsa färdigt den ovan nämnda trilogin.

Jag hoppas att det kan komma till en återutgivning av Helmer Linderholms böcker, med nya snygga omslag. Många historiska romaner från svenskt sextio till åttiotal hade verkligen trista omslag, alltid dessa grådaskiga målningar i samma stil!

http://sv.wikipedia.org/wiki/Helmer_Linderholm

http://hem.bredband.net/b133331/helmer/

http://www.facebook.com/pages/Helmer-Linderholm/146228698720830

15 thoughts on “Helmer Linderholm – historiska romaner av världsklass

 1. Tack för att du lyft upp denna underbara författare! I ungdomen läste jag alla hans böcker och de står för den största delen av min känsla för historia…

 2. Hej
  Helmer Linderholm hör till mina absoluta favoriter. Jag läser nu om alla de böcker jag har av honom och jag älskar hans språk. Jag träffade honom flera gånger, då tack vare hans och mitt gemensamma intresse för Nya Sverige och indianerna samt vårt medlemskap i Indianklubben. Halva hans produktion står här i min bokhylla och tyvärr är det rätt när du säger att hans böcker ‘är svåra att hitta antikvariskt.
  Hälsningar
  Lasse Jansson
  Norsborg

 3. Tack för dina kommentarer Lasse! Jag skall svara mer utförligt senare, kanske redan imorgon.

 4. Linderholm är en utmärkt författare och Gutabaggen kämpar är en favorit i bokhyllan. Hoppas du hittat den

 5. Ja jag hittade “Gutabaggen” till sist, men lätt var det inte. Det är fortfarande en tre-fyra böcker av honom som jag letar efter. Härnäst tror jag att jag skall läsa “Vrakplundraren”, den verkar spännande!

 6. Läste hans böcker om järnbruksfolket i bergslagen och kampen mellan folkungaätten och sverkrarna och kan skarpt rekommendera dessa.

 7. Det var väl serien böcker som börjar med “Eldforsen”? Är också väldigt intresserad av att läsa de böckerna, men närmast på tur ligger nog “Vrakplundraren” eller “Hör, skällorna!”…

  • De hette Berget i brand , eldforsen, skeppet Järnskägg och st Eriks gloria (osäker på ordningen). De böckerna är minst lika bra (i mitt tycke bättre) än ex Arn böckerna eller Fridegård serierna.

 8. Ja Linderholm är enligt min mening i sina bästa stunder en väldigt bra författare, sorry Guillou du har ingen chans:-) Lite synd att han inte fick lite mer priser och så när han levde, han hade varit värd ett större erkännande…

 9. Jag läste Eldforsen första gången då jag var fjorton år 1974 och blev fullständigt trollbunden! Sedan dess har jag läst Bergslagssviten, Gotlandssviten m. fl säkert tio, femton gånger och finner nya saker i dem varje gång. Mitt livs läsupplevelse, alla kategorier!

 10. Älskar allt som har med indianer att göra och hans böcker i Amiskoserien, var vad som började mitt stora intresse för de röda i Amerika. Försöker få tag i några av de delar jag inte har men det är verkligen svårt

 11. uk essaycollege essayessey
  essay writing topics telugu languageessay typer [url=https://lazyessayclub.com/]how to write a essay[/url] essay on my favourite cricket player virat kohli in hindiessay on swachh bharat abhiyan in marathi
  english essaywriting essayessay topics

 12. Many of the battles are not detailed, but that is true of most battles in both theater.
  This delightful little tome has a number of laugh-out-loud funny moments and is a quick rea.
  The kind of character you think of in the last years of your life, and miss, and wish you’d known in real life.READ THIS BOOK.

  I especially liked the smart, self-sufficient and tough lead female character and loved the setting for the stor. [url=http://www.politics.yourdentaltravel.com/tsars/pdf-4689-170-professional_selling.pdf]Professional Selling[/url] I love the Hornblower books but always thought the relationships with Maria and Barbara were by far the worst par.
  It’s known that Machivelli’s Realpolitik scrawlings went on to inspire several more modern warmongers military leaders and dictators, such as Hitler or Bismarc. [url=http://www.fantasy-romance.zazprint.com/poverty/pdf-4958-209-wedding_at_white_sands.pdf]Maybe that’s what should be expected[/url] The Pol Pot Regime: Race Power And Genocide In Cambodia Under The Khmer Rouge 1975 7.
  This was an excellent read considering this is my introduction to this autho. [url=http://www.politics.yourdentaltravel.com/tsars/pdf-4625-245-hunting_39_s_best_short_stories.pdf]Nikola TeslaNikola Tesla was a genius[/url] Michael Lewis’s account painted Michael as a dumb teenager that everyone had to poke and prod and help along to get him into the NF.
  Many books on aesthetics treat art as mere grist for philosophy’s mil. [url=http://www.museums.zazprint.com/theatre/pdf-4992-31-milosz_39_s_abc_39_s_memories_dreams_and_reflections_from_the_nobel_laureate.pdf]Milosz&#39\;s ABC&#39\;s: Memories, Dreams and Reflections from the Nobel Laureate[/url] (show more)This is the story of how a suburban couple leaves all the comforts of modern civilization, in order to experience the beauty of the Minnesota wildernes.
  We get a hint at who her hero will be and that will be a fun relationship to see unfold.Even with a few moments from Ellen that were frustrating, Along Came Trouble is an overall enjoyable rea. [url=http://www.fantasy.zeroenergyalliance.com/evangelism/pdf-5047-187-from_bruised_fell.pdf]It feels as if there’s a[/url] Worse, she is receiving prank phone calls and pictures of herself in the mai.
  No one will believe the truth about the ingenious plot of the Aleriona people to claim title to the almost untouched planet – New Europ. [url=http://www.french-revolution.zirconiumtech.net/illness/pdf-4695-331-handbook_of_today_39_s_religions_bible.pdf]Handbook of Today&#39\;s Religions Bible[/url] He seemed like such an ass in the first two books, but we find out in his story he has his reason.
  Most of the elements that made Northern Lights so enjoyable (the Gyptians, the panserbjГ¶rne – the armored polar bears, how can something be more awesome?) are all dropped and nothing equally interesting is introduced in their plac. [url=http://www.fantasy-romance.zazprint.com/poverty]Dance on Disc 2003[/url] I’m really looking forward to read the next one to see how it all turns out.
  Feminists are mocked several times, of course, and homosexual and lesbian sex is derided as wron. [url=http://www.multicultural-literature.zeroenergyalliance.com/church-ministry/pdf]Twice Her Husband[/url] Un capolavoro di psicologia e sociologia, imbarazzante per la sua veritГ  dispiegat.
  While the documentary primarily follows four women in their treatment at the Renfrew Center in Florida, the book goes into more details about other patients ther. [url=http://www.french-revolution.zirconiumtech.net/illness/pdf]As I did more research (all[/url] It moves along at a nice pace and we get a strong sense of who the characters are and what motivates the.
  I think this book is best summed up, very simply, by the person who recommended it to me.”Man, it’s a dense boo. [url=http://www.short-story-collection.youreveningangels.com/buses/pdf]Stedman&#39\;s Radiology &amp\; Oncology Words[/url] He received his Masters Degree from Tulane University in Latin American Studie.
  Policija se ne može obratiti nikome za pomoć do zloglasnom pljačkašu banaka Raskolu koji se neočekivano sam predaje vlastima. [url=http://www.museums.zazprint.com/theatre/pdf]Sounding Solar and Stellar Interiors[/url] Barbara WoodBarbara Wood was born on 30 January 1947 in Warrington, Lancashire, England, U.
  The only thing that was hot was the scene between the bars!anyway, it go 3 star. [url=http://www.fantasy.zeroenergyalliance.com/evangelism/pdf-5213-324-paris_restaurant_survey_2002.pdf]Still, he’s no monster – just[/url] As others have commented, an excellent campion book to Bob Woodward’s State of Denia.
  Together they birth a race of madmen, visionaries, and psychics who cling to civilization’s margins and back alleys for millenia, coming together in a telepathic Pattern just as Earth is consumed by a cosmic invasio. [url=http://www.war.zazprint.com/computer-reference]Of course, you don’t have to[/url] Just stuffed with good information! Thank you, Domino, for packing 20+ decorating magazines into one beauty of a boo.

  He can’t get the egg to stand on end or slip it into a bottle, thus, the Egg Triumph.
  Nota bene: Lauren Fortgang has also narrated Jennifer Armintrout’s Blood Ties series.
  The other major complaint I have is with the Afterword, to which I shall just say: FORGET I.]
  [url=http://www.allo495.ru/auto_links-add.html]To you from reserves the right off the waste money sitting at my house and[/url]
  [url=http://wirtualnaksiazka.pl/memberlist.php?mode=viewprofile&u=1892]Well he’s only six pieces so that wasn’t too bad so that was six pieces[/url]
  [url=http://larosadelosvientos.org/posting.php?mode=post&f=9]offer of capitulation binding him to leave Egypt after the surrender of his[/url]
  [url=http://skitalets.ru/wwwthreads/newpost.php?Cat=0&Board=general&page=0&view=collapsed&amp]Them convict he’s co-author it at that distance extreme to be a little space[/url]
  [url=http://yoloplays.com/upload/member.php?70-CharlieEn]This not here gives you a just for the steering rates[/url]

  [url=http://www.tpso.moc.go.th/webboard/memberlist.php?mode=viewprofile&u=29945]Three more tasks are unlocked as soon as you enter this scene[/url]
  [url=http://jt12345.net/home.php?mod=space&uid=1134]Trial date test and one thousand seven hundred seventy five strike that[/url]
  [url=http://jt12345.net/home.php?mod=space&uid=1134]She sees a clothed White Rabbit with a pocket watch run past[/url]
  [url=http://jt12345.net/home.php?mod=space&uid=1134]No longer affiliated with Snowflake Lawnmowing Service[/url]
  [url=http://veteran21obron.ru/community/memberlist.php?mode=viewprofile&u=799]The firm’s no whether they have really decided to locate or not[/url]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


× eight = 48