Olle Hedberg igen – Opp Amaryllis

Opp Amaryllis är en bok som gavs ut 1975 efter Olle Hedbergs död. Detta är inte en
roman, utan manuset till ett radioprogram med Hedberg som sändes 1973. Opp Amaryllis var en programserie i P2 som sändes mellan 1970 och 2003. Formatet påminde om dagens Sommar i P1, en person som spelar sin favoritmusik och pratar om valfritt ämne mellan styckena.

Hur gick det då till när den ganska skygge Hedberg blev radiopratare? Det beskrivs i bokens förord av svärsonen Svante Milles. Han arbetade på Sveriges Radio och verkar ha varit den som kläckte idén till Hedbergs medverkan. Men det krävdes en övertalningskampanj av paret Milles för att säkra den bångstyrige gamle författarens medverkan.

Hedberg ansåg sig fullkomligt omusikalisk, men var en entusiastisk lyssnare. Hans favoritkompositörer var Verdi och Rossini. Milles berättar att Hedberg flera gånger läste böcker om dessa kompositörer. Wagner tyckte han föga förvånande inte om.

Olle Hedberg spelade in fem program i serien, de hade följande teman: Barndomsminnen, Kärleken, Friheten, Djuren och Fantasin. Det finns en lista i boken på musiken som spelas i programmen. Det är mest klassiskt, men också lite annat som Povel Ramel och Fred Åkerström.

Det verkar ha varit en bra programserie, åtminstone var det ett nöje att läsa boken. Den är underhållande rakt igenom, det roligaste att läsa var nog det första programmet med temat Barndomsminnen. Det var synd att inte Hedberg ägnade mer av sin tid åt den här typen av projekt. Jag har inte läst alla hans böcker från sextio och sjuttiotalet,
men flera av de titlar jag gett mig på från den tiden tycker jag avslöjar en författare som fastnat i trist rutin. En roman om året i fyrtio år, ibland måste det varit väldigt tomt i idébanken.  Han var nog en gubbe som behövde lite nya utmaningar och impulser. Omgivningen kanske skulle varit lite tuffare.

1 thought on “Olle Hedberg igen – Opp Amaryllis

Leave a Reply

Your email address will not be published.


9 − two =