Hammond Innes – äventyrsförfattare med vänstersympatier

Bild på bokomslag

Hammond Innes, är det någon som minns honom idag?

Tidigare har jag läst “Kampen om Mary Deare” av Innes, ett mycket spännande sjödrama. Detta är en senare bok, från mitten av sjuttiotalet.
Hammond Innes är väl idag en ganska bortglömd författare, men jag tycker han kan vara värd att uppmärksamma som ett exempel på en författare som kan skriva mycket spännande böcker vilka ändå har litterära kvaliteter och ett budskap.
Några av hans böcker verkar finnas (på engelska) i nytryck eller i Kindle-version på amazon.co.uk

Handlingen kretsar kring en sjöman, Mike Randall, som blir styrman på
en trålare på bevakningsuppdrag kring en oljeplattform. Boken speglar det politiska
klimatet i sjuttiotalets Storbritannien, med strejker och aktivister på
den yttersta vänsterkanten. Jag vet inte exakt var Innes hörde hemma politiskt,
förmodligen i den socialdemokratiska vänstern av den här boken att döma.
Enligt en biografisk artikel på webben (Independent) låg hans politiska sympatier
alltid till vänster och han hade även ett engagemang i “gröna” frågor.

Miljö och framförallt personskildring är mycket bra i denna bok, den har också
en spännande och väl utmejslad intrig. Den är inte lika spännande som “Kampen om Mary Deare”, men jag blev verkligen inte uttråkad! Det finns också en känsla av realism i skildringen av livet till sjöss som jag uppskattar. Själv har jag ingen erfarenhet av detta, men det känns trovärdigt, troligen på grund av Innes egna erfarenheter och noggrann research.
Jag kommer säkert att läsa åtskilliga av Innes böcker framöver.

2 thoughts on “Hammond Innes – äventyrsförfattare med vänstersympatier

  1. Läste själv flera böcker av Hammond Innes när jag var yngre. Vissa bättre och andra sämre. Han hade ibland förkärlek nautiska termer, som man inte hängde med i om man inte var insatt. Däremot var han en spänningens mästare i vissa skildringar. En bok som satte sig i sinnet var: Landet Gud gav Kain. En skildring av en försvunnen flygare i Labradors vildmark. En bok man inte lade ifrån sig i första taget.

  2. Fortfarande många böcker av honom jag inte läst, inklusive den du nämner Kjell. Den ser jag verkligen fram emot att läsa! Nu i dagarna har jag läst ut en ganska tidig bok, “Dödens gruva” som gavs ut i Zebra-serien. Kanonbra äventyrsroman!

    Det där med nautiska termer känner jag igen från “Kampen om Mary Deare”, lite svårt för mig som sällan sätter min fot i en båt. Men det gör det extra trovärdigt på något sätt, man känner att den här gubben har verkligen koll på det han berättar om…

Leave a Reply

Your email address will not be published.


× 8 = fifty six